Neobank Bunq heeft het totaal aan gebruikers en spaartegoeden flink zien groeien. Klanten van bunq hebben in totaal 4,5 miljard euro bij de bank gestald, zo meldde het bedrijf dinsdag tijdens een strategische update. In maart dit jaar rapporteerde bunq nog een totaal van 2,3 miljard euro aan spaartegoeden.

De groei is mede te danken aan de toename van het aantal gebruikers. Dat is in twaalf maanden tijd toegenomen van 5,4 miljoen naar 9 miljoen, aldus bunq.

Het is de eerste keer dat bunq gebruikersaantallen bekendmaakt sinds de bank in 2012 werd opgericht door ondernemer Ali Niknam.

In mei 2022 meldde het bedrijf wel dat het er in één klap 5,4 miljoen gebruikers bij kreeg met de overname van de Franse fintech Tricount, waarmee Bunq naar eigen zeggen de op één na grootste neobank van Europa werd.

Het aantal van 5,4 miljoen geldt nu als startpunt, laat een woordvoerder aan Business Insider weten.

Volgens Bunq draagt de helft van de gebruikers direct bij aan de omzet van het bedrijf, bijvoorbeeld door het betalen van abonnementskosten of via rente-inkomsten.

Eerder liet Bunq weten dat het spaartegoeden zag verdubbelen tot 2 miljard euro, omdat de bank een relatief hoge variabele spaarrente biedt. Onlangs schroefde bunq de spaarrente nog op van 2 procent in maart naar 2,45 procent per 15 juli.

Bij de presentatie in Amsterdam lanceerde bunq ook een aantal nieuwe functies die de bank speciaal heeft ontworpen voor digital nomads.

Zo krijgen klanten met een Easy Money of Easy Green-abonnement van respectievelijk 8,99 euro en 17,99 euro, per maand 1 procent terug van hun uitgaven aan eten en drinken in horecagelegenheden. Easy Green-gebruikers krijgen daarnaast 2 procent terug op uitgaven in het openbaar vervoer.

Sparen bij bunq: rente ook in dollars en ponden

Het is vanaf dinsdag ook mogelijk voor klanten van bunq om in meerdere valuta te sparen en/of rente te ontvangen. Consumenten krijgen 3,71 procent rente op Amerikaanse dollars en Britse ponden, terwijl zakelijke gebruikers 2,3 procent rente op spaargeld in deze valuta ontvangen.

Gebruikers kunnen vanaf dinsdag ook de CO2-voetafdruk van hun uitgaven bijhouden in de app en de impact van herbebossingsprojecten van bunq volgen via een speciaal dashboard, bunqs Impact Hub.

De neobank heeft dinsdag een samenwerking aangekondigd met Veritree, dat bedrijven koppelt aan projecten voor het planten van bomen en onder meer bijhoudt hoeveel CO2 daarmee wordt vastgehouden.

De bedoeling is dat binnen de samenwerking elk jaar minstens 5 miljoen bomen worden geplant en de impact van bunq-gebruikers meer dan 100 procent toeneemt in 2025.

Bunq maakte in vierde kwartaal van 2022 voor het eerst winst. Het bedrijf verwacht 2023 ook met zwarte cijfers af te sluiten.

Lees ook: Waarom neobank Bunq wel succesvol denkt te kunnen uitbreiden in de VS, waar veel fintechs hun neus hebben gestoten

-